Petter er det nye Harry

I D2 på fredag var det en lengre tekst med overskriften «En Harry historie». Teksten inneholdt historien til begrepet Harry, og hvordan det å være Harry har forandret seg opp gjennom årene. På 50-tallet var det greit, da kom Harry fra arbeiderklassen, hadde brylkrem i håret og likte Elvis. Siden var det like så enkelt, elg i solnedgang på veggen, svenskehandel og danseband, og ikke minst hvite tennissokker i mokkasiner. I dag er det ikke like enkelt lenger. Arbeiderklassen er like så rike og velstående som resten av det hvite Norge, og alle blander sammen det samme. Det er blitt stygt å snakke ovenfra og ned, og man skal være åpne for forskjellig smak og forskjellige interesser. Som Kjetil Rolsness påpeker, er det innvandrere som nå går i i det som tidligere var Harryfellen. De har lavstatusjobbene, tjener ikke så mye som den norske eliten, og henger ikke med i hva som er riktig smak og riktige holdninger. Rasisme er ugreit.

Vi i Rogaland har aldri vært noe opptatt av dette med å være Harry. Det er et østlandsuttrykk, som det også er typisk dem å henge seg opp i statusmarkørene Harryene bommer på. Vi er mer avslappede her, vi bommer hele gjengen, vi har oljå. Her hos oss gikk de tradisjonelle skillelinjer mellom bonde og byas, der det for bøndene på Jæren var vel så uutholdelig å bli oppfattet som kvalmende byas, som det var for Siddisene å bli tatt i å gjøre noe bondsk. Heller ikke hos oss er forskjellene så store som de en gang var. En god Rogalanding kan holde med både Viking og Bryne, og Ulf-Sandnes med – samtidig. Vi er avslappede, og det har helt overhånd. Vi har aldri likt folk som trur de e’ noge. Både Harryene og de som leter etter Harryene er nødt til å tru de e’ noge, og derfor er det ikke noe for oss. Det er noe østlendingene henger seg opp i. Og Østlandet er alt som på noen som helst måte er i nærheten av Oslo.

I reportasjen var det også en oversikt over hva som er blitt «Harryfisert» og «Avharryfisert». Slik fikk jeg funnet ut hva Poncho er for noe, det har blitt harryfisert, mens porno som motstykke er avharryfisert. Vel, vel, vel. Noe annet som var «avharryfisert», var selve navnet Harry. Det er jo nødt til å være riktig, ingen heter Harry lenger, det er et mer upopulært navn enn Vidkun. I stedet er navnet Petter «harryfisert». Det skal altså være Harry å hete Petter.

Jeg er ikke enig. Petter er Petter. Det er en ny måte å være Harry på, godt eksemplifisert i selve Stjernepetter, der ingen dal er for stor til å være ham. Han kunne hatt «Enormt» som mellomnavn. Der det hos de gamle Harryene i det minste lå en kjerne av skam og usikkerhet, et ønske om å gjøre tingene riktig, så er det hos nye Petter en altoverkjørende selvsikkerhet, null skam og en udiskutabel tro på at alt han gjør er riktig.

Resultatet er en grenseløs selvdigging, og et ønske om å vise seg frem man aldri fant i de gamle Harryene. De kunne godt bli sett, og gjerne litt beundret, der de rånet rundt i volvoen, eller svingte seg i dansen, men de skulle aldri bli bedt om å si noe eller bli fulgt med på også etter at de parkerte volvoen i garasjen. Petter er synlig og engasjert hele tiden, på alle nettsider og nettsteder. Han har kjørt løpet fra Myspace til Twitter. Han er overalt.

Han arrangerer spektakulære fester, og inviterer pressen til å fotografere. Han følger intenst med i tiden, og engasjerer seg ordentlig i klima og miljø, og er veldig påpasselig med å vise det frem. Han er veltrent, ikke for å holde seg i form og ha det godt med seg selv, men for å vise også den frem sammen med seg selv.

Det er atypisk norsk, og Petter kan derfor bli litt omdiskutert. Jeg har ikke sagt at dette er negativt. Jeg har sagt at det er Petter.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under Meninger

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s