Døde sjeler i Hellas

Den russiske forfatteren, Nikolaj Gogol, skrev på 1800-tallet en roman han kalte Mortvije dusji, «døde sjeler». Den handlet om en artig svindler, Tsjigorin, som gikk rundt og kjøpte bønder som hadde dødd siden siste offisielle opptelling. Disse bøndene – som i datidens Russland selvsagt var livegne, de tilhørte godset som krøtteret gjorde det – måtte godseierne betale skatt for. Så de fleste av dem var bare glad til da Tsjigorin overtok forpliktelsene, attpåtil ved å betale en liten slant i tillegg. Gjennom å la Tsjigorin reise fra gods til gods og forhandle med de forskjellige oppdiktede godseierne får Gogol sagt mye om forholdene også i det virkelige Russland.

Hensikten med å kjøpe alle disse døde sjelene som egentlig bare representerer en utgift til skatt, er at Tsjigorin ønsker å slå seg opp. For å gjøre det, må han kunne fremstå som en rik godseier. En vanlig metode for å telle rikdommen er å telle antall livegne på godset, antall sjeler, som de kalte det. Hadde du mange sjeler, betydde det at du var rik. Fra en rik posisjon, hadde du lettere for å bygge ytterligere rikdom. Du kunne ta opp lån, vanke i de høyere kretser, og i det hele tatt, sitte godt i det. Tsjigorin håpet å utnytte sine døde sjeler til å fremstå rikere enn han er, og få bygget seg en sikker posisjon før neste opptelling, da de døde sjelene strykes. Mellom opptellingene skilte man nemlig ikke mellom døde og levende livegne, artig nok.

Det samme gjelder i vår tids Hellas. Der er registrert 1700 innbyggere over 100 år, men 9000 som mottar pensjon i denne aldersgruppen. Det betyr at godt over 7000 innbyggere over 100 år i Hellas, som mottar pensjon, må havne i gruppen ikke-levende. De er døde sjeler, men kan fremdeles gi rikdom og status til dem som er igjen. Grekerne har imidlertid ingen Gogol til å gjøre det så morsomt, som russerne.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Filed under I nyhetene

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s